Miszler Levente FM nyerte a Konzulsakk versenyt

by Admin
2 perc
Miszler Levente FM nyerte a Konzulsakk versenyt
(A kép korábbi felvétel, forrás: Ajka Galéria - 2023. Sakkmező)
Újabb sikert ért el Miszler Levente FIDE Mester, a Sárkány Diáksport Egyesület versenyzője a 2024. február 10-én Budapesten a Testnevelési Egyetem versenytermében megrendezett Konzulsakk-versenyen aratott győzelmével.
Az 1000 Eurós díjalapú verseny lebonyolítása 6 fordulós, svájci rendszerű párosítással, 2x10perc + 5 mp./lépés bónusz játékidővel, a FIDE játékszabályai szerint a Konzulsakk sajátos szabályaival kiegészítve történt.
A Konzulsakk szabályai a feltaláló Nagy Tibor által írt szabályzatban  megtalálhatók a következő linken: KONZULSakk-jatekszabalyzat.docx
A Konzulsakkban a 10x8-as táblán színenként két-két figurapárral, a Konzullal bővül a bábukészlet. A Konzul korlátozott formában egyesíti a vezér, a bástya, a futó és a huszár játékmódját is. Függőlegesen, vízszintesen, és átlósan 3-3 mezőt léphet, de ezekbe a lépésirányokba, akár át is ugorhat egy vagy maximum két saját, vagy ellenséges figurát, illetve az érkező mezőn leütheti az itt lévő ellenséges figurát. Lásd bővebben a feltaláló által írt szabályzatban.
A sáncolás is eltér a klasszikustól, bár ugyanúgy, mindkét irányban lehetséges. Sáncolásnál a király a bástya felé haladva tetszőleges mezőre kerülhet, ahogy a bástya is a király túloldalán tetszőleges mezőre helyezhető.

A versenyt jó játékkal Miszler Levente FM nyerte meg, 6 fordulóban 5,5 pontot szerzett, és az 5 győzelem mellett, mindössze 1 döntetlent engedélyezett ellenfeleinek.
A 2. helyen Szalay-Öcsák Bánk CM a Sentimento Ajka BSK ifjúsági versenyzője 5 ponttal (24-es Buchholz-cal) végzett.
A 3. helyet Medvegy Zoltán GM a Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesülete versenyzője szerezte meg 5 ponttal,(23-es Buchholz-cal).
Gratulálunk a győztesnek és a helyezést elérőknek is!