KESZTHELYI SPARTACUS SPORTKÖR
SAKKSZAKOSZTÁLYA

A Spartacus Sportkör Keszthely működését és programjainak megvalósítását támogatja a Tiszta Formák Alapítvány


34. NEMZETKÖZI SAKKVERSENY
VI. DR. HÉVIZI LÁSZLÓ EMLÉKVERSENY
2015. augusztus 21-28.
Keszthelyi verseny, nyaralás a Balaton mellett

A programot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
KESZTHELY VÁROS SAKKBAJNOKSÁGA 2015.
Keszthely Város Napja rendezvényhez kapcsolódva

A verseny időpontja: 2015. 06.07. (vasárnap),   8:45 órától kb. 15:30 óráig.
 A verseny helye: HELIKON KASTÉLYMÚZEUM  Konferenciaterem      
  8360 Keszthely, Kastély utca 1.


33. NEMZETKÖZI SAKKVERSENY
V. DR. HÉVIZI LÁSZLÓ EMLÉKVERSENY
2014. augusztus 21-28.
Keszthelyi verseny, nyaralás a Balaton mellett

A programot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.


32. NEMZETKÖZI SAKKVERSENY
IV. DR. HÉVIZI LÁSZLÓ EMLÉKVERSENY
2013. augusztus 21-28.
Keszthelyi verseny, nyaralás a Balaton mellett

A programot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.

KESZTHELY VÁROS SAKKBAJNOKSÁGA 2013.
Keszthely Város Napja rendezvényhez kapcsolódva
31. NEMZETKÖZI SAKKVERSENY
III. DR. HÉVIZI LÁSZLÓ EMLÉKVERSENY
2012. augusztus 21-28.
Keszthelyi verseny, nyaralás a Balaton mellett
31. INTRENATIONALES SCHACHTURNIER
III. DR. LÁSZLÓ HÉVÍZI MEMORIAL
21.-28. August 2010
Wettkämpre und Sommerurlaub in der Stadt Keszthely am Balaton
Kiírás, információk a versenyről letöltés
weitere Informationen Downloaden

 
Dr. Hévízi László emlékverseny!Üdvözöljük a Spartacus Sportkör Sakkszakosztálya nevében!

Kellemes böngészést!
A KESZTHELYI SPARTACUS SPORTKÖR 1952-ben alakult meg, amelyet a különböző szintű Ipari Szövetkezetek hoztak létre.

A csapatalakítást és az elindulást, küzdelmes évek, közel 40 évnyi Megyei bajnokságokban való szereplés követett, amelynek hátterében Szalai István Sportköri elnök vezérletével igen kemény, áldozatos és céltudatos munka folyt: egy olyan csapat építése - neves, rutinos versenyzők és fiatal tehetségek bevonásával -, amely megállja a helyét a Magyar Sakkbajnokságok felsőbb szintjein is. Ez a munka később igazolta a törekvéseket.

1980. és 1990. évek között jelentkeztek az első komolyabb sikerek, eredmények, úgy a csapatbajnokságok során, mint az egyéni versenyeken.
Az 1990. évi sikeres csapatbajnoki szereplésünk eredményeként 1991-ben az NB II. csapatbajnokságba kerültünk, ahol már az első évben letettük névjegyünket, majd 1994-ben nagyot léptünk előre, és ismét egy magasabb osztály, az NB I/B következett, ami a Magyar Nemzeti Bajnokság második élvonala.

Jó eredményeket értünk el egy erős csapattal. Több neves versenyzőnk volt azokban az időkben, és van jelenleg is. Korábban hosszú éveken át, csapatunk tagja és éljátékosa volt  Bárczay László nemzetközi nagymester, többszörös olimpiai kerettag, aki egyszer képviselte Magyarországot sakkolimpián, 1966-ban Havannában. A csapat legjobb pontszerzőjeként, veretlenül szerepelt és 12 mérkőzésből 11 ponttal járult hozzá a bronzérem megszerzéséhez. Kétszer volt tagja Európa-Bajnokságon részt vett csapatnak (1970: Kapfenberg, ezüstérem és 1977: Moszkva, ezüstérem). Magyar bajnokságokban és egyéni versenyeken is nagyon jó eredményeket ért el.  
Rajta kívül csapatunk játékosai:
- voltak többek között: Boguszlavszkij Jevgenyij, Györkös Lajos,  Fáncsy Imre, Szelényi Norbert, Sulyok Sándor, Veress Róbert, Kádár Gábor, Kosztolánczi Gyula      - akik igen erős nemzetközi, illetve FIDE mesterek -, valamint a közel hasonló játékerőt képviselő dr. Demény Antal, Antal József, Bodnár Attila, Bodnár Zoltán, stb.
- s akik jelenleg is itt vannak: Horváth Imre aki Mádl Ildikó olimpiai bajnok nevelőedzője -, Pintérné Kovács Márta Magyar Bajnok, többszörös  válogatott kerettag és jelentős utánpótlás nevelő -, Istvándi Lajos, Magyar Ottó, Bartha Sándor erős nemzetközi, illetve FIDE mesterek, valamint az őket követő éljátékosok közül csak néhányat, említve: Rózsa Péter, Babits András, Szittár Antal, dr. Hévízi László, Schleinig Pál, Horváth Lajos, Tasnádi Gyula.
Természetesen rajtuk kívül, a csapat többi tagja is - az utóbbi években 30 és 40 fő közötti a teljes játékosállományunk - kitett magáért a sikeres szereplés érdekében.


Ezekben az években nagyon szépen teljesítettünk - itt érett be igazán a korábban már jelzett, Szalai István által vezetett munka (amelyben a Sportköri elnök igazi segítőtársra lelt Horváth Lajos szakosztályvezető személyében) gyümölcse - és 2004-ben megnyílt a legmagasabb osztályban az NB I.-ben való szereplés lehetősége, amelyhez azonban nem tudtuk megteremteni a biztos anyagi hátteret. Így vissza kellett lépnünk a magasabb osztályban való szerepléstől, s maradtunk az NB I/B-ben.Ekkor, mivel sehogyan sem tudtuk az pénzügyi helyzetet előremozdítani, a megoldást abban láttuk, hogy megváltunk több kiváló versenyzőnktől. Emiatt természetesen meggyengültünk, de a versenyt nem adtuk fel, s első csapatunk jelenleg is az NB II.-ben szerepel, ahol az idén a 2007/2008. évi csapatbajnokság második helyét szerezte meg, míg második csapatunk a Zala Megyei I. osztályú csapatbajnokság előkelő, 4. helyén végzett.                                           


a 2008. évben az NB II. csapatbajnokság ezüstérmese a
KESZTHELYI SPARTACUS SPORTKÖR csapata.Elért eredményeinkben jelentős szerepe van támogatóinknak:

-        Keszthely Város Önkormányzata,
-        Bognár Szörpüzem Kft. Pölöske,
-        Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet,
-        Goldmark Károly Művelődési Központ,
-        Vendéglátóipari Szakközépiskola és Kollégium,
-        Juventus Étterem,
-        K&H Bank Rt.,
-        Keszthelyi Televizíó,
-        Monitor Magazin,  valamint
-        Magánszemélyek,

nekik ezúton mondunk hálás köszönetet anyagi- és erkölcsi támogatásaikért.


Nagy sikere van a minden év nyarán megrendezésre kerülő Keszthelyi Nemzetközi Sakkversenynek, amely szintén Szalai István Sportköri elnök munkájának eredménye. Tevékenységét dicséri, hogy idén már 27. alkalommal sikerül megrendezni  - a huszonhat éves hagyományhoz méltóan - e neves sportrendezvényt, amely 2008. augusztus 21-28. között kerül lebonyolításra a Vendéglátóipari Szakközépiskola és Kollégiumban.
Ezen a versenyen nemcsak hazai, hanem jelentős számú külföldi versenyző (általában 5 - 8 országból) is küzd a minél előkelőbb helyezésekért.
A tavalyi évben is nagyszerűen sikerült a verseny, s a közel 100 versenyző és több mint 180 kísérő, valamint családtag is jó tapasztalatokkal, kellemes élményekkel távozott Keszthelyről úgy, hogy a verseny ideje alatt megismerkedhettek a Várossal, annak főbb nevezetességeivel, a Balatonnal és a környék egy részével.  
Így ez a verseny a sakksport mellett a kultúra, az idegenforgalom és vendéglátás számára is sikert és eredményt hozott, hiszen a verseny ideje alatt itt eltöltött mintegy 800 vendégéjszaka, valamint a Keszthely és környéki kulturális-, idegenforgalmi- és vendéglátóhelyek részére többlet-bevételek jelentkeztek a Város és környékén ebből élők részére is.  
Külön köszönet illeti a Vendéglátóipari Szakközépiskola és Kollégium,  valamint a Juventus Étterem vezetését és dolgozóit, mivel kiváló feltételeket biztosítottak ehhez.

Nagy örömet jelent az, hogy a sakk sportágat ilyen magas szinten is népszerűsíteni tudjuk, s ezáltal sikerül Keszthely Város hírnevét öregbíteni, valamint szponzoraink jó hírét vinni - szerte az országban és országhaton túl is -, amelyben sokat segítenek média megjelenéseink, ahol csapatunkról, versenyeredményeinkről szinte egész évben beszámol a Zalai Hírlap (Zala megye egész területén, naponta kb. 300.000-en olvassák), a Monitor (Keszthely és térsége közéleti lapja, kéthetente jelenik meg, és a térség mintegy 100.000 lakosához jut el), Hévíz Keszthely és vidéke (kéthetente megjelenő, a balatoni régió lakosaihoz eljutó újság), valamint a Helikon Rádió (Keszthely kb. 35-50 km-es körzetében hallható) és a Keszthelyi Televízió.


A tavalyi évtől Keszthely Város Önkormányzata által nyújtott támogatás  mértéke 60%-kal csökkent, s így azóta az anyagi helyzetünk
jelentősen meggyengült, ezért újabb források bevonására van szükség, amelyhez szponzorok - vállalkozók, vállalkozások, magánszemélyek - segítségét szívesen látjuk.
Enélkül valószínűleg nem tudjuk teljesíteni a bajnoksághoz szükséges utazási és egyéb feltételeket, amelyek hátteret biztosítanak az NB II.-ben, valamint a Megyei I. és II. osztályban való sikeres szerepléshez is.
Eddig elért eredményeinkre alapozva bízunk benne, hogy a vezetés áldozatkész munkája, játékosaink kimagasló teljesítménye, a bekapcsolódó új és az eddigi szponzorok további támogatásával párosulva, újabb és újabb sikerek elérését eredményezi, csapataink és versenyzőink számára.NAGY TISZTELETTEL ÉS SZERETETTEL VÁRJUK ÖNT ÉS ÖNÖKET IS, TÁMOGATÓINK SORAIBA !

Felajánlásokat, anyagi támogatásokat hálás köszönettel fogadunk a 10404955 - 49513644 számú bankszámlánkra (K&H BANK Rt. Keszthelyi Fiók, 8360 Keszthely, Fő tér 6.-8.).
A vállalkozók, vállalkozások anyagi támogatásaikat költségként elszámolhatják, illetve az adóalapjukból leírhatják.

Adószámunk: 19957498 - 1 - 20,  melyre magánszemélyek a személyi jövedelemadó bevallásakor hivatkozva, Ön a személyi jövedelemadója 1 %-ának átutalá-sáról dönthet javunkra.

Keszthely, 2008. július 22.
                                                                                                               Doroszlai Erik
A Keszthelyi Spartacus Sportkör Sakkszakosztály vezetősége:


Sportköri elnök:                                                              Szalai István

Szakosztály igazgató:                                                      Doroszlai Erik

Szakosztály igazgató helyettes, technikai vezető:                Horváth Lajos

PR-kommunikációs vezető:                                              Tasnádi Gyula          

Szakmai vezető:                                                            Schleinig Pál

Kapcsolattartó referens:                                                  Bézsenyi Ferenc

Csapatunk vezetőedzője:                                                Rózsa Péter  
         


webmester: csiszar csaba mail: csiszarcs@gmail.com